Error starting Backup - Error creating hash and Backupfolder [OMV4]


#1

Hi,

im using urbackup wit my OpenMediaVault4 installation.
I’m using the OMV4-Plugin (v 2.3.7).

i changed the Backuppath in the webinterface to my HDD, otherwise urbackup would try to Backup to my System-microSD-Card.

user and group “urbackup” has read/write access to my Backupfolder on the HDD.
clientfolder / clients / urbackup_tmp_files - folders are created.
but backup didn’t start, i get the following errors:

2019-02-08 11:32:30: msg=START BACKUP FULL
2019-02-08 11:32:33: ERROR: Error creating hash folder. No such file or directory (code: 2)
2019-02-08 11:32:33: ERROR: Cannot create directory /sharedfolders/Backup/urbackup/Astrid/190208-1132 for backup (server error). Create subvolume ‘/media/BACKUP/urbackup/Astrid/190208-1132’
2019-02-08 11:32:33: Time taken for backing up client Astrid: 2s
2019-02-08 11:32:33: ERROR: Backup failed
2019-02-08 11:32:33: Updating statistics…
2019-02-08 11:32:34: msg=WAKEUP

any idea?


#2

maybe,
can there be a problem that /media/BACKUP/urbackup is btrfs
and /sharedfolders/Backup/urbackup/ is ext4 ?

but i canged content of /var/urbackup/backupfolder to my ext4 partition before first start.

urbackup.log:

2019-02-09 10:42:42: Starting HTTP-Server on port 55414
2019-02-09 10:42:42: HTTP: Server started up successfully!
2019-02-09 10:42:42: SQLite: recovered 243 frames from WAL file /var/urbackup/backup_server.db-wal code: 283
2019-02-09 10:42:42: SQLite: recovered 1 frames from WAL file /var/urbackup/backup_server_link_journal.db-wal code: 283
2019-02-09 10:42:42: SQLite: recovered 22 frames from WAL file /var/urbackup/backup_server_settings.db-wal code: 283
2019-02-09 10:42:42: SQLite: recovered 243 frames from WAL file /var/urbackup/backup_server.db-wal code: 283
2019-02-09 10:42:42: SQLite: recovered 22 frames from WAL file /var/urbackup/backup_server_settings.db-wal code: 283
2019-02-09 10:42:42: SQLite: recovered 1 frames from WAL file /var/urbackup/backup_server_link_journal.db-wal code: 283
2019-02-09 10:42:42: Started UrBackup…
2019-02-09 10:42:42: Removing temporary files…
2019-02-09 10:42:42: Recreating temporary folder…
2019-02-09 10:42:42: Image mounting disabled: TEST FAILED: guestmount is missing (libguestfs-tools)
2019-02-09 10:42:42: Testing if backup destination can handle subvolumes and snapshots…
2019-02-09 10:42:42: UrBackup Server start up complete.
2019-02-09 10:42:42: Server started up successfully!
2019-02-09 10:42:42: Looking for old Sessions… 0 sessions
2019-02-09 10:42:42: Backup destination does handle subvolumes and snapshots. Snapshots enabled for image and file backups.
2019-02-09 10:42:42: Testing if backup destination can handle filesystem transactions…
2019-02-09 10:42:42: Testing for hardlinks in backup destination…
2019-02-09 10:42:42: Could create hardlink at backup destination. Hardlinks enabled.
2019-02-09 10:42:42: Testing for reflinks in backup destination…
2019-02-09 10:42:42: Reflink ioctl failed. errno=95
2019-02-09 10:42:42: Could not create reflink at backup destination. Reflinks disabled. Operation not supported (code: 95)
2019-02-09 10:42:42: Binding to interface enx001e06329585 for broadcasting…
2019-02-09 10:42:42: Broadcasting on interface IP 192.168.0.6
2019-02-09 10:42:42: Binding to interface docker0 for broadcasting…
2019-02-09 10:42:42: Broadcasting on interface IP 172.17.0.1
2019-02-09 10:42:43: Downloading version file…
2019-02-09 10:42:43: Downloading version file…
2019-02-09 10:42:43: Downloading version file…
2019-02-09 10:42:43: Downloading server version info…
2019-02-09 10:42:43: Downloading dataplan database…


#3
  1. i did not solve the probleem that urbackup does Backups to my ext4 HDD.

  2. i solved it for my by formatting the hdd to btrfs - and it directly works

but, what can one do that urbackup also works with ext4 as backup-partition?


#4

It’s /etc/urbackup/backupfolder that is pointing to /media/BACKUP/urbackup. This is why it assumes it is btrfs and tries to use btrfs snapshots.